faq

Allmänna frågor om Alkomätare

Bränslecelltekniken vs Halvledartekniken

Vad är skillnaden på era alkomätare eftersom det skiljer så mycket i pris?

Största skillnaden är mättekniken. Här förklaras lite kortfattat skillnaden mellan de två vanligaste mätteknikerna.
Bränslecelltekniken är dyrare men är helt alkoholspecifik och reagerar alltså inte på andra ämnen än alkohol. Bränsleceller har en längre livslängd och kalibrerar man mätaren 1-2ggr per år så ger den nogranna mätresultat under lång tid.Vi har även dyrare mätare. Anledningen till att de kostar mer är dels att de har större bränsleceller vilket ger ännu mer exakta resultat, en längre livslängd och att de inte behöver kalibreras lika ofta.De har även fler funktioner, t.ex.
– uppvärmning så att de kan användas från -40 till +85 grader
– logg (upp till 2000 mätvärden kan sparas) som kan laddas över till en dator.
– skrivare så att man direkt kan skriva ut mätvärdena.
– manipulationsteknik (teknik som gör det svårt att lura alkomätaren)
Alkomätarna från vår tillverkare har bränslecellteknik och används t.ex. av polisen i stora delar av USA, samt i Kina och flera andra länder.
Halvledartekniken är en enklare mätteknik som används i de flesta av de billiga modeller som säljs i butiker och via nätet. Denna teknik mäter bristen på syre i utandningsluften och kan även reagera på andra ämnen än alkohol som rök eller viss mat. Personer med astma kan ha värden som gör att alkomätaren ger utslag.
Kan man/får man installera ett alkolås själv?

Om du ska installera alkolåset för att få villkorligt körkort så gäller speciella regler. Då måste du ha ett alkolås som är speciellt godkänt för detta och alkolåset måste genomgå service med jämna mellanrum. Även installationen måste utföras av en auktoriserad serviceverkstad.Annars kan du besluta själv hur du vill göra. Du kan installera det själv om du vill. Vi anser att man bör ha erfarenhet av installationer i bilar så att man smidigt kan montera allt på rätt plats och att så man ansluter kablarna rätt vid montering av startspärren.Du kan även låta göra installationen hos oss eller genom att vi kontaktar en verkstad nära dig. Räkna då med en installationskostnad på ca 1000kr exkl moms.